2010. október 17., vasárnap

ENGEM ÜLDÖZNEK (de szerintem téged is)

Óvatosságra nevelt a tapasztalás. Könnyítő kérdéssel indítok, hogy olcsóbb szórakozást hajszoló olvasóim ne unatkozzanak alábbi fejtegetéseim során:
Hány lába van együtt a péknek és a póknak?
És míg egyesek gondolkodnak (futnak számológépért), elmondanám, hogy

ENGEM ÜLDÖZNEK
Az ítélkezés fölötti hatalma tudatában gyanakvó elme (továbbiakban IFHáTéGYE) tehetetlen a figyelmét elkerült veszélyes történésekkel szemben. Ezért kell neki a tanú.
A tanú, ami néha nincs.
Gyakran direkt nincs persze. A stratégiát, például, megtudhatja mindenki, de ha jól konspirálunk, csak egy ember mondhatja el egy másik embernek, tehát úgy terjed az információ, hogy senki ne jusson a tanú státuszába.
Persze az IFHáTéGYE sem egészen hülye: e láncban nagy károkat tesznek a besúgó személyek, kiket a hatalom - a stratégiák veszélyeztetettjeként - jó előre megvásárolt magának.
Amikor tanú nincs és besúgó sem került a láncba, olyankor a tanúval egyenértékű a hitelt érdemlő személy (továbbiakban HÉSZ), aki e megtisztelő státuszban - bárminemű másság iránti puszta üldözésvágyból akár - tényeket tételez, nem egyszer kohol. (Nem, nem céhával!)
Ez annyit tesz, hogy bizonyos ítélkezések dolgában, ínséges pillanatokban a tanúvallomással egyenlő rangra emelkedik valamely hitelt érdemlő személy elfogult képzelődése. HÉSZnek hisznek.
Ez az emberi viszonyokat fertőző szövevényes rosszaság akkor keserít el legjobban, amikor
ENGEM ÜLDÖZNEK.
Ennyi. Aki még mindig nem találta meg számológépét, már ne keresse:
10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése