2014. január 25., szombat

Műfajokrul

A Capa Kortárs Fotográfia Központról volt beszélgetés a királyi tévében.
Mindenek előtt a  Magyar Fotográfusok Házát és egyben a Capa Kőzpontot is igazgató Kőrösi Orsolya ült a reflektor fényben. Kétszer is azt mondta, hogy a fotográfia a legnépszerűbb művészeti műfaj. E kijelentés jogosságát mindkétszer ellenállhatatlan mosolyával valahogy ekként támogatta meg: Még eddig senki nem mondott ellent nekem.
- Na, D-Vektor, hallottad ezt? - kérdezte egyikőnk a másikat.
Hallottuk, persze, sőt, végre valami, ami nem elvi kérdés! Ellentmondhatunk anélkül, hogy árkot kéne mélyítenünk a fotográfia terepén, amit már mennyire ununk.
Nem azzal kell vitatkoznunk, hogy a fotó-e a legnépszerűbb a művészetek terén.
Arról van szó csupán, hogy a fotográfia nem művészeti műfaj, hanem kifejezési forma, kifejezési nyelv, művészeti ág. Erről van szó. A műfajok - hagyományosan - egyazon kifejezési nyelv terén (képzőművészet, zene, irodalom stb.) formai illetve/és tartalmi jellegzetességek szerint elkülönülő műformák, mint például a portré, a zongoraverseny, a csendélet, a regény meg a  dombormű és így tovább.
A fotográfián belül is elkülöníthetők a műfajok.
Illetve már nem mindig, mióta a fotográfia, miként a képzőművészet is - látványosan szakítva a múlttal - intermediális mezsgyéken tévelyeg ide-oda, vagy mióta a vizuális kommunikáció - nagy mértékben a fotográfián keresztül - próbálja trónfosztani a művészetet. Ez utóbbi csak azért lehetséges, persze, mert sem a művész, sem a befogadó közönség nem akar már trónt. A hagyományos műfajok mellé még világosan nem körvonalazott új és új műfajok vonulnak fel. Amikor valamelyik művészetként tálalt alkotás befogadása közben - és a fotográfia terén jócskán van ilyen - gyanúsan ránk tör az unalom, gondoljunk arra, hogy talán új műfaj csírázik itt.
Nem azért mondjuk mindezt tehát, nem azért bátorkodunk ellentmondani, mert a bájos Kőrösi Orsolya kijelentése tarthatatlan, hanem mert így szeretnénk magunkra, divatjamúlt tudásunkra terelni a figyelmet.
Kőrösi Orsolya, ha legközelebb a maga módján szóba hozza a fotó népszerű voltat, kénytelen lesz megemlíteni, hogy "bár D-Vektor meg az a másik lókötő akadékoskodna, ha itt lenne most...  "
Ennyi nekünk elég.
Ez van, lányok, fiúk.
Néha semmi igazán fontos nem jut eszünkbe:-))   

2 megjegyzés:

  1. Méghogy a legnépszerűbb! Efenác Marcsi szerint ez nem így van. Marcsi azt állítja, hogy a fotózás a népszerű, és nem a fotóművészet. Ugyanis fényképezni lényegesen könnyebb mint pl. követ faragni. A művészi fotografálásban Marcsi szerint, fontos szerepe van az asszociációnak, és az manapság nem divat. Hiába nem szeretünk egy kép kapcsán gondolkozni. :)

    VálaszTörlés
  2. köszönöm
    bár Marcsi nem pontosan ahhoz szólt hozzá, amiről itt szó van,
    hiszen a kijelentés arról szólt, hogy a művészetek között melyik a legnépszerűbb, de hadd mondja Marcsi is a magáét, hiszen, amúgy, a mijakönnyebb kérdésben van igazsága.
    Ami az asszociálást illeti, ez sosem volt divat, de nélkülözhetetlen a művészi alkotásban és az így alkotott művek befogadásában.
    Ami a divatot illeti, divatba jött a művészi fotografálásban a diskurzus ideológiai és egyéb civilizációs problémákról, ami sajnos nem annyira művészeti tett, mint inkább diskurzus ideológiai és egyéb civilizációs problémákról.

    VálaszTörlés