2010. november 3., szerda

Máté Bence hangyái

Az élő valóság az ember érdeklődésének egyik legpompásabb tárgya. Nehezen megközelíthető és nehezen kifürkészhető. A természetfotó - nem utolsó sorban a közvetítő médium tökéletesedése által - egyre színesebb, egyre attraktívabb, s a fotográfusok és az urbánus élet szereplői számára egyre vonzóbb. Olyan vizuális értéket közvetít, mely mesés, izgalmas, kifejezetten esztétikus, már a formák és színek ama értelmében, hogy általa az emberi psziché őseredendően boldogítható, és mindamellett telis-tele van az emberéletre vetíthető példázatokkal és párhuzamokkal. Ha valaminek nincs, hát a természetfotónak nincs kommunikációs deficitje.
Csaknem 4000 felvételből 112 képet állítottak ki az idén a Természettudományi Múzeumban, és ennek a 112 fotónak a mesterségbeli kvalitása és látványértéke nem kérdéses.(!)
Egyéb területeken ilyesmi nem létezik, egyebek mellett talán épp azért, mert maguknak az emberélet szempontjából nem releváns, tékozlófiúi teóriáknak az értéke kétséges, melyek a korszerűség formabontó mímeléséhez ma televényül szolgálnak.
Az itt és most 112 képpel felvonuló természetfotósok között akadhatnak irigyek, de szinte biztos, hogy nincsenek kiégett és cinikus emberek. Olyasmivel ilyesmit nem lehet csinálni :-) Itt nem lehet mímelni a jót. Itt nincs meztelen királykodás.
Hogy művészet-e a természetfotózás, nem kérdés. A művészet olyan tett, ami a lét titkaiba és rendjébe az átlagosnál mélyebben vagy ha tetszik magasabb szinten behatolni képes. Művész, aki úgy nyúl a megformálandó dologhoz, hogy formái által megérint irracionális szférákat, és élményét képes a befogadóval megosztani. Nem hiszem, hogy az itt érvényes irracionális ismérveket a ráció eszközével kanonizálni lehetne. Ne akarjuk tehát tisztázni, hogy az ábrázolás vágy - esetünkben most a természetfotó területén - eme nagyszerű hozamával művészet-e!
Az év természetfotósa az idén Máté Bence. Szinte minden kategóriában az élre került. Az év természetfotója is az ő képei közül került ki. Uganezzel a képével pár hete már meghódította Londont, az ottani ugyancsak "Az Év természetfotósa” elnevezésű pályázat legjobbjaként.

Máté Bence rendet csinál a díjzsákjában


Az emelvényen Máté Bence


Máté Bence egyik első díjának leleplezése


Pár perccel a leleplezése után: beindult a turista zarándoklás az év természetfotójához.

1 megjegyzés:

  1. Kivételes tehetség ez a fiatalember, és a tehetsége mellett bőven birtokában van a céltudatos elszántság, vagyis a megszállottság.
    Szépen írsz a természetfotózásról és a természetfotósokról.
    Köszönöm az Ő nevükben is!

    VálaszTörlés