2012. február 9., csütörtök

a mi barátaink

Bekukkantottam ma, szerdán este a Művészetbarátok farsangi bulijára, mert támogatásul nejem is szervezett kis zenei produkciót nekik: trombitaszólóval gazdagította a zeneiskola egyik tanára a vidám rendezvényt.
Egy órával a kezdés után érkeztem, hagyva, hogy a hangulat a tetőfokra hágjon, ám oly nagy csönd volt a házban, mintha eltévesztettem volna a napot.
Fent, a nagyterem csukott ajtaja mögül aztán mégis valaki felolvasása szűrődött ki, és amikor felhangzott a taps, benyitottam.


Ez a dermesztő látvány fogadott. Megtorpantam ott az ajtó közelében. Középen üresen hagyott hodály (nyilván a tánc végett), egyenletesen szórt és erős u.n. ambient világítás padlótól a mennyezetig, faltól falig, olyan otthontalan, dermesztő, girland és lampiontalan, mintha fényköd ülne egy kulisszákkal megrakott tájon, ahová kiseprűzték valahonnan ezt a társaságot.
Asztalaival a falakhoz lapulva csendes, öreges társaság.
A főfal előtt digitális vetítőeszközeivel vetít valaki valamit, tök világosban, egy jókora vászonra. Ezek meg nézik tehetetlenül.

Hát ez lett mára a hajdan víg ifjakból, és ez lett a szegények mozijából. Összelapátolnak egy csomó képet, ezt-azt, egymásra hajigálják, és még a villanyt sem kapcsolják le. Csak úgy, durr bele a vakvilágba, vetítgetnek.
Elég siralmas látvány volt ez nekem, aki fél életemet jól-rosszul elsötétített mozikörülmények közt diaporámázgattam, álmodoztam át. Álmodoztam egy értő, nagy közönségről.
Osztán minek?
A népekről lepergett minden. Ülnek most komisz félérdeklődéssel, moziktól messzirezüllve bámulják a fehér vásznon derengő csekély kontrasztkülönbségeket.
Elvannak, legalább is látszólag, hiszen nem lázad senki. Csak halvány gőzük sincs már, hogyan kéne kicsit színvonalasan szórakozni.
Ezek a mi barátaink, művészeké.
Ezek aztán értik, hogy min is fáradozik a művész! Hogy mi az esztétikai minőség.
Kattintottam párat, csak hogy olvasóim higgyenek majd nekem, oszt usgyi, nehogy valaki barátilag átöleljen.
Brrrr.... - mondtam az utcán, de nem mert hideg volt. Dehogy! Egyenesen forró volt az utcán a hangulat, már ahhoz a farsangihoz képest :-))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése