2011. július 29., péntek

dohánytöpörtyű


Nagyon megragadott az a fotó, amit először az Eifert Jánostól érkezett meghívón láttam. Ott kellett hát lennem a szerb Branislav Brkić EFIAP és ESFIAP címmel kitüntetett fotóművész Nemzeti Táncszínház-beli kiállításán.
A kis várbusznak nem igazán akarózott elindulni, a megnyitó elejéről jócskán lekéstem. Eifert János táncolt épp a Balkánon kedvelt fafúvós, a kaval futamaira. Mire GÖELEVEN előtápászkodott zárt alakzatából, már vége is volt.















 
Branislav Brkić, aki a szerb fotószövetség elnöke, három szerbiai témát mutatott be az elfelejtett falvak embereiről, a pásztorokról és a falusi zenészekről.

Brkić nem mindig ennyire lényegretörőn helyezi el képe szereplőit, de kivétel nélkül nagyon ihletetten építi fel fekete-fehér fotói tónusvilágát. Kompozícióit nézve úgy érzi az ember, hogy a valóság egyenlő az igazsággal. Ez nem kis dolog! 

A falusi zenészekről elkapott pillanatai pedig mindemellett mesések. 





 
A kiállítás további érdekességévé lépett elő, jóval a kaval pásztordallamai valamint Eifert János táncos bemutatkozása után, de ezekkel egyenrangúan - a dohánytöpörtyű.



2 megjegyzés:

  1. Ezt csak most találtam. nagyon jó, de mi lehet?

    VálaszTörlés
  2. Már a dohánytöpörtyű? Megkóstoltam: hajszálvékonyra szálasított disznó töpörtyű, csakugyan.

    VálaszTörlés