2011. december 30., péntek

Az allatokkiralya

Imádom az állatmeséket, csak már kívülről fújom mindegyiket. Ezért most írtam magamnak egyet:



 Az allatokkiralya
A budapesti állatkertből megszökött oroszlán sokáig uralkodott az Arab Emirátusok sivatagos szélén. Bár nem élt túl jól, mert a sivatag errefelé csak homoki békát terem, itt mégis ő volt az állatok királya, ellentétben a Budapesti Állatkerttel, ahol a nagyokos avagy mezei persányi szerzett meg minden hatalmat.
Békáben teltek-múltak tehát a sivatagi évek, ám egy napon kénytelen volt az oroszlán összehívni királysága számos vezető állatát, mert otthonról hozott kevéske vagyona elapadt, és nem volt képes többé az allatokkiralya.hu domain nevet fenntartani. Kellő táplálkozás híján fogai is kezdtek meglazulni és kihullani, s miként a domaint nem, az állatorvost sem tudta már megfizetni. Rákényszerült hát átadni királyi címét valakinek, aki nemcsak azt, de a királyi domain fenntartásával járó költségeket is tudja viselni.
Alattvalói persze hasonló cipőben jártak, éheztek egyre inkább, kivéve egyet, a hiénát. Miközben az oroszlán naphosszat királyi méltóságára vigyázott, a hiéna a közeli olajfúró telep kukáit fosztogatta, és ebből jelentős javakra tett szert.
Az oroszlán felkínálta a hiénának az eddig őt megillető címet, amit az el is fogadott. Annak reményében cselekedett így az oroszlán, hogy sorsa majd egyszer jobbra fordul, és akkor a domaint visszavásárolhatja. Hamarosan csodálkozva figyelt fel azonban arra, hogy hajdani alattvalói már egy allatokhienakiralya.com domain név alatt csetelnek.
A hiéna manapság egész nap heverészik a majomkenyérfa árnyékában, és a kisebb ürgékkel hozatja magának a fúrótornyok irányából a dögöt, amit azok egyike sem, már csak egyedül ő tud elfogyasztani. Nincs konkurenciája.
Kivétel talán a keselyű, aki begyűjti a fúrótornyok égbe nyúló tetején széthajigált, visszaváltható védőitalos palackokat, és nagyon megszaladt neki. Éppen most van folyamatban kérésére az euallatokkiralya.eu domain bejegyzése.
A hiéna, aki idő közben részt szerzett magának az olaj részvényekből, abban reménykedik, hogy hamarosan olyan magasságba szökik fel az olaj hordónkénti ára, ahová a keselyű már nem képes felrepülni.
Az oroszlán levonta a konzekvenciákat: éppen most kérvényezi az Agyar Visszavándorlási Hivatalnál, hogy ha kifutós ketrecet nem is remélhet, bődületes múltjára tekintettel elfoglalhasson egy persányi kalitkát a budapesti állatkertben.
Kérdés, belefér-e még neki, amilyen hosszan várakoznia kell. Több tízezer öregasszony lájkolta Persányit  a Facebookon annak reményében, hogy az elviselhetetlenül megemelkedett tartási költségek elől kedvence gondozójaként bemenekülhet az állatkertbe.

_____________________________________________________


Lapzárta után jutottunk néhány fontos értesüléshez. Az oroszlán kérelmét elutasították, mivel kérése indoklásában inverz módon ugyan, de lejárató kampányt folytat a közel-keleti viszonyokat illetően.
Indoklása azon hivatkozása, hogy négy láb eleve jó, és a fészek remélt elfoglalása előtt még lábat is mos majd, hatástalan maradt, mert a szakhatóság véleménye szerint az oroszlánnak a mancsa koszos, és bár négy láb továbbra is jó, felmerült az ügyészségi gyanú, hogy négy mancs viszont rossz, vagyis hogy "bár a négy mancs névlegesen állatvédelmi-állatjóléti célok megvalósítására törekszik, valójában lobbista-lejárató kampányokat folytat"
A keselyű mesénk írásakor még el nem bírált domain bejegyzési jogosultságát időközben felülírta ugyan az EU parlament hasonló irányú folyamodványa, de máris asztalon van a keselyű módosított kérelme az allatokbudosegikiralya.com domain bejegyzésére, amivel ravaszul bebiztosította magát, hogy a jóisten se élhessen  elsőbbségi kifogással.
Szóval zajlik tovább az állati élet. Valószínűleg hiába fontolgatja az oroszlán, hogy megválik valamelyik lábától, mert három láb csak annyiban jó, hogy az állat nem billeg. 

4 megjegyzés:

  1. Frenetikus, Kedves barátom! Meg is osztom a faszbukon :)

    VálaszTörlés
  2. Teljesen jó mese, tetszik! Külön tetszik a hiéna alakja, akit mindig is kitüntettem "szimpátiámmal", csak eddig fel sem merült bennem, hogy valójában ő irányít... De most, hogy mondod.. Briliáns!

    VálaszTörlés
  3. :-) Sok csalatkozáson kell túl lennie az embernek, hogy a hiénát tüntesse ki szimpátiájával, így a jóságos Libuc részéről a "mindig is" itt vélhetőleg emlékcsúsztatás.
    Ismerem ám ezt a technikát. Én magam is kezdek beletörődni abba, hogy gazdaságilag kell biztosítani fennmaradásunkat, mert rá kellett jönnöm, hogy az ábrándok, amikre készséggel hagyatkoztam, elszigetelik az embert.

    VálaszTörlés