2011. január 19., szerda

Hopp, már elmúlt éjfél? Ma sem alapítottam offshore céget!

 Apropó WikiLeaks
Míg a biológiai lét a maga közösségi színterein csupán érdekeltségek és erőviszonyok szövevénye, az ember társadalmi léte tovább gubancosul a jogosultságok önmagában is labirintusos szövevényével.
Modern létünk oly hatványozottan bonyolult, hogy legtöbben elhibázva, még inkább elkésve vagy egyáltalán nem tudjuk kibogozni a lehetőségeinkhez vezető szálakat. És itt vannak még a mind e bonyodalmakat kerülgető értelmező polémiák is, melyek kérdőjeles formában, zárójelben tartják számos-számtalan jogosultság érvényét és hatókörét. És itt van úgyszintén az emberi közösséget tisztán tartani törekvő igazság és méltányosság eszménye is, mert hogy itt vannak a hatalmon lévők szabadságának igazi zálogai is, a hazugságok arról, hogy hová is tart a mi civilizációnk.
Akik jó ráérzéssel s bátran szaggatják a jogosultságok megtorpantó, gubancos szálait, azok gyakran lesznek nyerők, mert cselfogásaik ritkán nyilvánvalóak, mert a cselfogások ritkán öltenek jól indikáló színezetet az átláthatatlan boglyasságban.
A szentséges jog szövevényének őrei nem szeretik ezeket a kicselezőket. Legtöbbjüket mi, javainkon ügyeskedés nélkül, testvériesen osztozni kívánók sem, mert e kicselezők törekvései legtöbbször önösek. Ám ha világosan látjuk, vagy talán csak sejtjük, hogy a társadalmakat berendező domináns elmék és erők egyáltalán nem a kollektív igazságoknak és ábrándoknak kívánnak kedvezni, akkor másképp is tekinthetünk némely cseles dolgokra.
Sajnos, a törvények hatalom és mindennapi lét kibékíthetetlen érdekellentétei esetén mindig a hatalom oldalán ágálnak, és magnetikusan maguk oldalára rántják a népfelséget igazság és méltányosság nevében szolgálni hivatott, a nyilvánosság és közélet színterein szolgáló, zömében megvesztegethető, gyenge jellemet.
Ha ezt világosan látjuk, akkor némely hatalmi önkény útvesztőin átvágó, leleményes csalókban még felismerni is vélhetjük közösségi ábrándjaink ünneplendő hőseit.

4 megjegyzés:

  1. Hopp, ezt meg is osztom a Facebookon, hadd nézzenek minél többen önmagukkal farkasszemet, ah már a képpel nem tették :D

    VálaszTörlés
  2. És mi van, ha ez a leleményes csaló több leleményes csalónál, és mondjuk ő az a hópehely, amelyik megindítja a mindent elsöprő lavinát?

    VálaszTörlés
  3. Kérdés, hogy mi a minden.
    Más egyébként, igen, valószínűleg több ilyen küldetésű csaló kell, hogy nivellálják egymást.
    Ami engem illet, be kell érnem a lelátóval, alkalmatlan vagyok nagy tájékozottságot és gyorsaságot igénylő hőstettekre :-))

    VálaszTörlés
  4. és igen, cikkecském végére azt kellett volna biggyesztenem, hogy "akik majd aztán elbuknak." - ha már ennyire alulról szagolom a hőstetteket.

    VálaszTörlés