2014. szeptember 22., hétfő

Kortárs, mi az?





Kortársak = élethosszuk java része egybe esik/esett.
Kortársak = ugyanama jelenben élnek/éltek.

Kortárs fotográfia = nem a kortársak fotográfiája.
Mi hát az akkor?
Placeholder a relevancia utáni tapogatózásban?
Belterjes osztozkodás jogosítványok és lehetőségek fölött?
Kiközösítősdi?
Újra gründolt fotográfiai elit?

Kortárs kontra jelenkori, így kerek a tételezés.
Az u.n. kortárs fotográfiai képzés tananyagát áthatja a szerte a világban divatba jött kulturális és kommunikációs gesztusok ismerete és a konceptuális formabontás, a művészet nyelvére lefordítva: holmi a formákat lebontó, a művészet eredendő értelmében nem igazán releváns, de nagyon újat akaró szellemi gyűrkőzés.
De hát, eredendő értelem… jogos pusztán csak gondolni is ilyesmit?

A trendi szereposztás pedig:
U.n. kortársak versengenek u..n. kortársakkal a kulturális lehetőségekért, a lelátóra szorult jelenkoriak féltékeny figyelme közepette. A széles, nemzetközi távlatokba nyúló futópályán mintha nem annyira az esztétikailag rátermettek, hanem sokkal inkább a törtetés erejében bízók, nem annyira az egyenesen tekintők, hanem a nyakatekertek állnának rajthoz.
Uniformizált virulensek. Afféle diploma által felkent rebellisek, kik köldöknéző teóriákkal, narratívákkal és fotószínházi illusztrációkkal támogatva osztják az észt, ami pedig helyenként még nekik sincs.

Ez az október harmadikai (lásd fent!) talán kicsit más: ugyanama jelenben élők és magukat egymás kortásának tudók fotográfiai pillantása a világra.

folyt.köv.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése