2014. június 6., péntek

Reklámadó és sajtószabadság



A sajtó a nyilvánosság intézményrendszerének egyik fontos intézménye – volt eredendően és lenne továbbra is eszmei funkciója szerint.
A sajtószabadság az információkhoz való hozzáférés és a véleménynyilvánítás szabadságát jelentené eredetileg.
A sajtótermékek, s a hozzájuk és beléjük növő elektronikus médiák - rádió, tévé, internet s mind, ami még csak eztán jön – az idők során egyre kiterjedtebb formában magukra vették a szórakoztatásnak meg a különféle - pl. gazdasági - érdekek közvetítésének funkcióját.
Az tehát ma, 2014-ben, hogy a reklámok megadóztatása támadás a sajtószabadság ellen, többé-kevésbé csúsztatás, azt is mondhatnám, nem igaz.
Kétségtelen, hogy a modern média eszközök működtetése igen költséges dolog, de ha az adóra válaszként nem a híreket és tájékoztatást valamint a politikai, kulturális, tudományos és egyéb tájékozódást segítő műsorokat kurtítják meg, hanem a maszlagsorozatokat például, akkor talán csak a szórakozás szabadsága sérül. A szórakozás is nagy dolog, persze, de mégsem olyan fontos funkcionális tényezője a boldogulásnak, mint a nyilvánossághoz való jogunk.
A kormány államháztartási bevételt kíván produkálni, ezért vet ki adókat. Helyzetünkben elképzelhető, hogy államháztartásunk valóban rászorul valami ilyesmire.
Ha nem magukra költik, akik eme adóformákat kiagyalják, talán mondhatom, hogy értem/értünk próbálkoznak.
A hatalmi szférában mindenki ígérgetéssel kezdi, én pedig kezdetben mindig a bizalommal.
Ám ha nem bízhatunk meg az ígérgetőkben, akkor persze le vele, mindennel, amit kiagyalnak.
Úgy hogy, miközben tesznek-vesznek, ötletekkel dobálóznak a fejünk felett, figyelek ám eszméim nevében. És ugyanígy figyelem azt is, hogy a nagyszájú médiahatalmak miként blöffölnek és butítanak összevissza.
Mint halljuk, megeshet, hogy érdekes mód, hirtelen kirúgatnak a főnökével valakit a blogjából, ha kritikusan lázong, de velem ez nem eshet meg, mert annyira hülye főnöke azért nem vagyok sajátmagamnak, hogy miközben felfelé nyalok, lefelé tapossam magamat :-))))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése