2013. július 31., szerda

FESTETICS a négyzeten



Objektív beszámoló a Festetics palotából.
Az objektívet GÖELEVEN hozta. Könnyű sétára vittük kedd este. Öregszik már, zörögve nyitja a boltot, Av üzemmódban megvakult a display, M üzemmódban halott a módusz tárcsa. Három éves sincs. A gyárilag beprogramozott apoptózis szomorú jelei mutatkoznak.
Kedd este Festetics volt a négyzeten.
A Festetics Vonósnégyes a Festetics palotában - a Bródy Sándor utca Nemzeti Múzeum felé eső végén, nem messze onnan, ahol Cseh Tamás orrcsontja eltörött (Bereményi Géza tolla szerint. :-)

Gyanútlanul, macska ügyességgel , ahogy Arany írá: hosszan elnyúlt testtel közelednek a nyári estében a koncert helyszíne felé a vendégek, történetesen a mi hozzátartozóink.















Kertész István, Petőfi Erika, Véghelyi Krisztina és Pertorini Rezső adott koncertet Glinka, Haydn és Mosonyi Mihály vonósnégyes műveiből.
GÖELEVEN hallása sosem volt jó, így most is a látványra tört. Áldoztunk kedvelt hóbortunknak a lábra menésnek is.



A Festetics Palota igen nemes anyagokkal burkolt termei közül padló intarziájával emelkedik ki a díszterem.












Egy extázisban elszabadult hosenträger.
Háttérben jobbra, messze, fent a nagyszerű csellista, Pertorini Rezső














E jól kondícionált nyáresti koncerten számunkra Mosonyi volt a nyerő, ám a ráadásként felhangzó osztrák zongorista Hummel apró vonóskalandja is üdítően hatott.
 Míg GÖELEVEN szenzora a háromszázharmincháromnál is több gyertyaizzó tucatnyi óriás tükörben sokszorozott fényében gyönyörködött, végetért a tapsvihar.

Vajda János druszám szerint túl sokat pocskondiázom GÖELEVENt. Van ebben valami, de szeretem is ezt a kis vacakot, számtalan remek rajzolatot dobott szemem elé az eltelt csaknem három évben. Na, igen, átvert száz féle módon, s pompás pillanatokat szalasztott el legalább annyiszor. Ám mikor már nagyon pipa vagyok, előkapja békaperspektíváját vagy macroját. Tudja, hogy ezzel mindig levesz a lábamról. Így volt ez most is. Ennek köszönhetően most megajándékozhatjuk híveinket és léha olvasóinkat egy könnyű nyári találós kérdéssel, ahol a helyes megfejtők között nagyszerű pillanatokat sorsolunk majd ki.














A Festetics Palota eleganciájának egyik aprósága a díszes zártakaró, természetesen a páros ajtószárnyak mindegyikén, egymás mellett. Így a bronzból öntött zártakaró félrehajtható nyelvecskéje mögött vagy van kulcsluk vagy nincs.
Képünkön az egyik vakkulcsluk, a másik viszont igazi. Tessék megtippelni, melyik a vakkulcsluk, a bal vagy a jobb. Csak semmi civakodás, mi tudjuk!


További boldog júliust!  

1 megjegyzés:

  1. A jobb a jó, a bal a vak...
    ...és boldog augusztust kívánok!
    (bár még itt is július van egy kicsit, de már erősen augusztusodik:)

    VálaszTörlés