2011. május 18., szerda

Képregriport

Ma ismét alkalmunk nyílt összedobni egy kis képregriportot, ami, mint ismert, a mi sajtó-szabadalmunk.
Chochol Károlynak nyílt kiállítása az ő eddig még sosem látott képeiből a XVIII. kerületi Kondor Béla Közösségi Házban.
Ott voltak sokan, köztük a Markovics Kofferi












Íme e heti képregriportunk: Chochol Károly interjút ad











___________________
(másnap:)
Most hallom az egerek sercegéséből, hogy a megnyitóról távol maradt olvasóink bővebb értékelést követelnek. Nos, még mielőtt a gyávaság címkéje ránk ragadna, megmondjuk bátran, hogy Chochol Károly ezúttal kiállított - soha még nem látott - fotói akár meglepetést szereztek akár nem, minden esetben a szónak csakis legjobb értelmében hatottak imígyen. Az ötvenes évek közepére visszanyúló képsorozat ugyanis egyértelműen mutatja, hogy Chochol Károly első kattintásától a szociális valóság történeti jelentőségű ábrázolásának elkötelezettje volt, így igen mívesen megformált fotóiban kezdettől az emberi lét rég eltűnt formaságai, kellékei, szokásai elevenednek meg a maguk ma már varázslatosan ható aurájával, s megmondjuk, ahogy van: mindez lenyűgöző zsiklé kivitelezésben. (A vele egykorú kattintgatók zöme annak idején, bizony, szamár szépségekre pocsékolta a filmet. Hiányzott belőlünk - itt a zöm nevében beszélek - az az előrelátó céltudatosság, mely fél évszázad távolából Chochol Károlyt magasztos mértékig igazolja.
Mivel Bereczky Lóránd, a Magyar Nemzeti Galéria címzetes igazgatója megnyitó beszéde végén azt mondta, hogy akinek ezek a képek nem tetszenek, annak nincs lelke, igy természetesen nem is tehettünk egyebet, mint pillantásunkkal próbáltuk veszendő lelkünket megváltani.Most is, utólag, ahogy lelkünk fenekére pillantunk, bátran mondhatjuk: nemcsak krónikás és krónikus erejűek, hanem szépek is e képek, amennyire csak pillantásunkból kitelik. (Lásd neves filozófusaink eszmefuttatásait a szép, mint olyan eredetéről!)
Egyébként nagyon sokan voltunk. Chochol látásmódjának elkötelezett hívei mellett ott volt mindenki, aki számít - arra, hogy ha nincs ott, ki talál esni egy rangos ember kegyeiből.
Hehe...

1 megjegyzés: