2013. június 10., hétfő

humoreszk




Pesövé Ofszi:
Lesz mégis vérnisszázs



Állami pompától övezve megnyílt Botori Gina új fotókiállítása. A műkereskedelmi kormánybiztos és az állami közjegyző szerezte meg a felkapott művésznő árverésre bocsátott sorozatát, benne a most kiállításra került vintázs kópiákat, a Nemzetközi Valutaalap támogatásával. Különleges precedens: az egyik titkosan kezelt svájci banknak a magyar állam által bérelt széfjébe ezúttal negatívok helyett csipeszek, hólyagosan összezsugorodott hívótálak és fémkazettába zárt feketés por, egy elégett nagyítógép maradványai kerültek.
Az új kiállítás egyetlen összefüggő sorozat, Botori ugyanis a rá jellemző, halált megvető leleményességgel egy, a paksi földmunkáknál zselévé lapult földibékát helyezett a 70-es évek közepén leselejtezett és a Soós bazárban olcsón megvásárolt 13xl8-as fa nagyítógépbe, melyet a laborálást megelőzően heteken át forró kátrányban és alkoholban áztatott, majd avas disznótepertővel kent be. Miután a művésznő a vegyszereket a Botori dinasztia titkos receptje szerint sajátkezűleg összeállította, valamint az 1963-ban lejárt szavatosságú fotópapírokat gondosan előkészítette, meggyújtotta a nagyítógép gazdagon átitatott faburkolatát, és kezdetét vette a levilágítás.
23 nagyítást sikerült készítenie az égő fagéppel a hőségtől sistergő és fokozatosan összezsugorodó földibéka tetemről. Az utolsó kép hívásakor a laborhelyiség már mindenestől lángban állt, Botorit azbesztruhája védte meg attól, hogy maga is a tűz martaléka legyen, de bal kézfeje, mellyel a Forte papírokat a nagyítógép alatt leszorította, félig így is megfőtt.
A kiállítás, melynek megnyitóján Botori Gina súlyos sérülései miatt nem jelenhetett meg, várakozáson felüli sikert ígér. Érthető, hogy a lángok visszfényétől elfeketült utolsó kópia ára - az egyetlen magántulajdonban lévő darab - melyen a béka még tisztán kivehető, a csillagos égbe szökött az aukción. Mire a magyar állam észbe kapott, már vagyonokért elkelt néhány levilágítatlanul kimenekített, füstszagú fotópapír is, valamint Botori megolvadt exponáló órája, amin az utoljára beállított megvilágítási idő látható. Mint hírlik, ezt egyik titkos alkuszán keresztül Gadányi Györgynek sikerült megszereznie, az ugyancsak világhírű gyűjtő ugyanis váltig el kívánja kerülni a tehetősség látszatát.
A mai sajtótájékoztatón kiderült, téves a híresztelés, hogy Botori visszavonul. Több kurátor és újságíró hajba kapott a stílusosan lángolva felkínált mobiltelefonért, melyen Botori menedzsere letárcsázta a szigorúan titkosított számot, s a plasztikai műtétje végett a Columbia közeli szigetek valamelyikén tartózkodó Botorinak egyetlen kérdést lehetett feltenni.
Mint hírlik, Botori Gina továbbra sem nyugszik. Máris megrendelt columbiai mahagóni fából egy speciális nagyítógépet, melynek másfélszer másfél méteres negatívtartójában személyesen helyezkedik majd el zsilettpengék között, kátránnyal bekenve, tollban megforgatva, hogy újabb tanúbizonyságot szolgáltasson a világnak művészete utolérhetetlenségéről.
Közben persze beindult a konkurensek praktikája is. Állítólag a béka az oxigén-szegény hőségben mumifikálódott, így elvileg nem zárható ki, hogy az utolsó fázisról a kiégett labor romjai között kotorászó galéria-sakálok további kópiákat készíthettek.
Botori már üzent menedzserével, hogy két napon belül hazarepül, s a vitatható kópiákat egy columbiai óriásbéka frissen kiszívott vérével megköpködi és újradedikálja. Felajánlotta továbbá, hogy küszöbön álló világkörüli turnéja bevételéből kifizeti hazánk nemzeti adósságát.
A véres újrahitelesítés eseményén természetesen jelen kíván lenni a kormány, de mintegy negyvenhárom további ország kulturális államtitkára is jelezte már érdeklődését. Időközben a Világbank Botori tiszteletére soroson kívül felvette hazánkat a művészileg legfejlettebb hét Ász közé.
Lesz tehát mégis vérnisszázs Botorival. A gazdasági minisztérium leállíttatta a CosmiPlasa felépítményi munkálatait, mert nem kínálkozik alkalmasabb alap Botori 370 méter magas emlékművének elhelyezésére. Természetesen a CosmiPlasa is megnyílik a Botorit fényképezés közben ábrázoló gigantikus szobron, méghozzá a nőalak kezében lévő, csekély ötven méter magas kamerában, ahol a kilenc multiplex mozihoz egy BotoGi-nak keresztelt galéria is társul majd.
A szoboralak kontyában kilátót helyeznek el, pénzesebb turisták tiszta időben innen pillanthatnak majd le az Eifert toronyra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése