2013. január 25., péntek

Festők festményükön

...de nem simán önarckép!





Szerdán nyílt meg a pesterzsébeti Gaál Imre Galériában (Kossuth Lajos u.39.) Tóth József Füles kiállítása, melyen a szentendrei festők játékos (csaknem 40 darabból álló) arcképcsarnokát vonultatja fel.
Játéka lényege, hogy a festőkről készült fotóportréinak mindegyikét valamelyik, a szóban forgó személy alkotásáról készült reprodukcióba applikálta bele. A képzőművészek Fülesre jellemző poénos leleménnyel pózolnak tehát saját festményük szerves részeként.
Minden „portré” mellett látható az érintetlen festmény is, helyszűke miatt, sajnos, csak reprodukcióban, ám a festők hamar megbocsátották ezt, hiszen így is egy nem mindennapi, jó hírüket öregbítő Füles mutatvány részesei lehettek.


Vájtszeműek figyelmét érdemes felhívnunk rá, hogy a fotográfiai elem megjelenése, pontosabban grafikai hatású beillesztése által miként konfigurálódik újra pszichésen a térérzet. E hatás finom súrlódásai a síkszerűséget célzó festői felfogással érdekes tűnődésekre késztetnék talán még Roland Barthest is. (Na, csak vicceltünk - de egyébként tényleg! :-)

A Galéria külön termet áldozott Füles mester másik kedvelt és befejezhetetlen játékának, melyben asszociációkra és formatársításokra igen fogékony képzelete nyomán, a montázsolás módszerével világhírű festmények között teremt játékos kapcsolatot.
Ez a tematika különösképp a vidámság és kacagtató poénok terepe.



Aki nem ismeri az eredetiket, bizony tévedésbe eshet, oly tökéletesen applikálta egybe az egymást soha nem látott részleteket Füles megalkuvást nem ismerő animátor társa, Pálffy György.
Március 3-ig látható a tárlat, 10 és 18 óra között.
Részünkről a szenzációs 23E busszal élmény volt odautazni J)

Megvalljuk, bár ott voltunk a megnyitón, s erőlködtünk, hogy valami fotográfiai bajkeverést összecsapjunk, bénítóan hatott ránk Füles mester nagyszabású tárlatának ámulatba ejtő kivitelezése,  így csak egy butácska lábramenéssel tértünk meg otthonunkba, amit most rejtvénnyé applikáltunk.
Kérdés, hány láb látható a képen?




Beküldési határidő 11 óra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése