2012. október 7., vasárnap

Megint a Műcsarnok



avagy 
A DIAVETÍTÉSNEK MÁR TÉNYLEG TELJESEN BEFELLEGZETT

Szombat este volt a Hősök terén (Budapest) a Paint-Up 2012 videomapping, azaz virtuális épületfestő verseny döntője. Ez a 3D interaktív video alkotóművészet talán legérdekesebb területe.
A Paint-Up 2012 a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kiemelt rendezvénye volt.


Dugig volt a Hősök tere.
A verseny objektumául a Műcsarnok homlokzatát választották. E művészeti ág lehetőségei szempontjából talán a legjobb budapesti térszerkezet, szimmetrikus tagoltságával és mély oszlopcsarnokával, ráadásul sajátos kor-remineszcenciákat képes kiváltani a nézőben a felszínét ostromló vizuális gondolatok és változások láttán.
Az épület lézeres technikával leképzett szerkezeti ábráját minden versenyző megkapta. Az alkotó ez alapján preparálja animációs maszkjait, és ez alapján vetíthetők vissza hajszál pontossággal a Műcsarnok épületére az elkészült művek.
Az alkotások alapvetően dinamikus grafikai hatásokkal operálnak. A szoftveres lehetőségeknek köszönhetően a látvány nagymértékben befolyásolható interaktív, valósidejű beavatkozásokkal is.
A fotó csak hozzávetőlegesen referálhat a 4 dimenziós, audiovizuális történésekről.
12 mű került a döntőbe.
A zsűri vezetője és legfőbb szakértője Bordos László Zsolt képzőművész, videomapping művész volt, aki szerte a világon ismert és foglalkoztatott, és a 2010-es sanghaji Magyar Kulturális Napokon Eötvös Péter nemzeti imázsunk szempontjából nem túl felemelő zenéjére komponált egy kortárs balettel kombinált látványosságot, betűkké hulló, kavargó magyar szavak látványából.
A videomapping alapvetően zenei hangkompozícióval társul. Az ilyen értelemben 4 dimenziósnak mondható virtuális festményeket rendkívül magas technikai színvonalon jelenítette meg a verseny főszervezője, a Visualpower Kft.
Vaskó Tünde, a cég marketing és kommunikációs igazgatója kiküldött főmunkatársunknak elmondta, hogy a Visualpower Kft. többszázmilliós technikai parkkal bír és a Műcsarnok épületének bevetítéséhez mintegy százezer (!) ANSI Lumen fényerőt vonultatott fel. 40 műszaki emberük vonult fel és dolgozott két napon át a nagy installációs perecizitást igénylő, horribilis kép- és hangtechnika üzembehelye végett.



Az első díjat Pozsgay Benedek nyerte New World Coming című munkájával.
Képünkön Benedek az aranypemzlivel és a díj fontos tartozékával, a milliót érő laptoppal.












Második díjat kapott a Varga Zoltán- Szabó Csaba szerzőpáros Universal Planning című alkotása. Harmadik díjas lett Juhász Péter Az elme forradalma című munkája.

Bordos László Zsolt, a verseny szakértője maga is növelte az est fényét egy parádés, interaktív Műcsarnok kompozícióval.



Mit mondjunk! GÖELEVENT igencsak megviselték a záporozó fényeffektek, de úgy ahogy sikerült úrrá lennünk pánikos rettegésén.












A vetítés végén a sokezres közönség nem szívódott ám fel teljesen nyomtalanul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése