2012. október 13., szombat

Elmém, mint gödör



Várakozni kényszerültem a Lurdy házban, mert a PHOTOEXPO csak 11-től fogadott. Körbesétáltam addig a Kinemongyam könyvesboltban. Szemembe ötlött hamar az Osiris Könyvtár sorozatából André Bazin Mi a film? című vaskos tanulmánya. A mi a micsoda féle definíció bontogatás egyik kedvenc játékom, ezért nyomban belelapoztam.
Aszongya André Bazin, mindjárt az első oldalak egyikén: „Kétségbevonhatatlan tény, hogy a film korunk népművészete.”
Hoppá!
Egy elmélkedő könyvet csak elmélkedő olvasson! Az tudni fogja ugyanis, hogy másvalaki elmélkedő könyvét mikor kell letenni. Egy elmélkedő könyvet legkésőbb akkor kell letenned, amikor az első olyan konszenzusosnak álcázott kinyilatkoztatást felfedezed benne, amelynek a konszenzuálásakor nem voltál ott.
André Bazin, mintha észrevette volna, hogy könyvének kritikus elme vágott neki, a fentebb idézettől kevéssel odébb máris egérutat vágott magának: „…ma a ’népművészet’ szónak más jelentése van."
Hoppá!
Vajon kik konszenzuáltak e fölött, már ha ez tény egyáltalán, hogy e szó jelentése megváltozott?
Jelentkezzen, aki a népművészet szó alatt nem olyasmit ért, amikor a nép művészi érzékkel és kedvtelésből maga alkot.

De már megbocsásson, Bazin úr/möszjő, maga azért már mégse jelentkezzen, könyörgöm…!

4 megjegyzés:

  1. Föl merül bennem a kérdés, hogy mit értesz a "művészi érzékkel" kifejezés alatt? Én amatőr fotós szememmel nézem a világot, és rögvest a fotográfiára asszociáltam. Ma már mindenkinek van egy digitális gépe, és mindenki fényképez is vele. Mi több, ha már megtalálta az exponáló gombot és azt ügyesen le is tudja nyomni, máris fotóművésznek (ha csak gondolná azzal ki is egyeznék) hirdeti magát. Amilyen kis mértékben én a művészi fotográfiát ismerem, bátran állíthatom, hogy nemhogy művészi, de csöppnyi szépérzéke sincs, az önjelölt fotóművészek többségének. Viszont ha érzék sem kell hozzá, nevezhetjük a fotográfiát népművészetnek? És mondjuk ha az irányzatokra szakad lesz paraszt-barok fotóművész?

    VálaszTörlés
  2. Hehe... köszönöm. Paraszt-barokk fotóművészet bizonyára kizárva, mert az elnevezés történeti korokra utal, ilyesmiről a fotó jócskán lekésett. Az sem képzelhető el, hogy a camera obscura eszközét használó festőkről tudhatott volna az idő tájt a paraszt, mert a kulturális és egyéb információk rendkívül lassan terjedtek. És azt hiszem, önmagában akkor a camera obscura semmit sem ért. Tehát a válasz: hehe... :-))
    Művészi érzékre leginkább az esetben gondolhatok, amikor valaki többre képes akár csak széptevés terén, mint a fellelt szépet, különöst gépileg begyűjteni.

    VálaszTörlés
  3. Ha már nem lesz paraszt-barokk a fotóművészet, akkor valószínűleg nem lesz fotó-nép-művészet sem. Talán jobb is ez így. És ugyan mára már senkinek nincs abszolút joga kinyilatkoztatni, hogy ki a művész, és ki nem, azért én még ismerhetek barokk-paraszt fotósokat.:-)))(Természetesen nem a kettőnk közös ismeretségi körére gondolok)

    VálaszTörlés
  4. :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

    VálaszTörlés