2020. augusztus 17., hétfő

Szebeni Andrásra emlékezünk

  

A WellPress könyvkiadó megkereste Szebeni Andrást még a kilencvenes évek végén, hogy az új évezredet köszöntő reprezentatív Bécs-Budapest fotóalbumukhoz a Bécset bemutató felvételeket ő készítse el. Szebeninek tetszett a feladat, sokszor kiutazott Bécsbe, és kiváló fotókat készített a város történeti értékeiről és emberi forgatagáról. Fejébe vette eközben, hogy készít egy madártávlati felvételt a kék Duna bécsi hídjairól. A környező hegyekben remélte megtalálni azt a pontot, ahonnan rálátás nyílik, de senki sem tudta, van-e, s ha igen, hol lehet ilyen. Ám ő nem szeretett meghátrálni. Kezdte sorra járni a külső városrészek kocsmáit, és egyszer aztán belebotlott három szomját oltó kéményseprőbe. 


 Hosszas közös iszogatásba merült velük, s alighanem megkedvelték, mert kérdezősködésére egyikük pontosan leírta neki az útvonalat ahhoz a talán egyetlen magasan fekvő erdőnyíláshoz, ahonnan a Duna egészére rálátás nyílik. Szebeni András pedig átvágta magát az erdőn, és mint a kép is mutatja, megtalálta azt a mesés látványt kínáló helyet.


Az epizódot ő mesélte el nekem, amikor bécsi fotóiból készült és az album ünnepélyes bemutatásakor vetítésre került interaktív audiovizuális játékon dolgoztunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése