2015. január 24., szombat

ki tud itt?



Mint tudjuk, a deszka magyarul világot jelent.
Bereményi Géza és Cseh Tamás Születtem Magyarországon című dalával indított a Belvárosi Önkormányzat a Magyar Kultúra Napján az Aranytízben, ahol ez alkalomból adták át Budapest V. kerületének Kölcsey-díjait. (Bántai Erzsébet zenetanár, Lakatos Mihály prímás és Virágh László énekművész, zeneszerző – ők a díjazottak, Pilinszky-emlékérmet pedig a Katona József  Színház társulata kapott.)
Kérdezném, hogy száz év múlva ki tud majd itt magyarul? –énekelte Cseh Tamás, sajnos már csak filmfelvételről. Ez a dal adott aztán érdekes és furaságba torkolló felhangot az ünnepi rendezvényhez. Miért is?
A harmadik emeleti színházterem színpadjának világot jelentő deszkáira szólították az idei díjazottakat. Megelőzően zenei műsorral köszöntötték őket és a közönséget, mondhatni, Kölcsey Ferenc szellemében. A díjak átadása után, mint slusszpoén, mint új kort hírnöklő fergeteg, betoppant ugyanazon deszkákra Szabó Ádám harmonika művész az ő adóportokkal felszerelt harmonikájával. Szabó Ádám a Csillag Születik méltán ünnepelt csillaga az eltelt évek során one-man-show-vá csomagolta magát, nem csak harmonikás, hanem énekes is ím már, s ő maga konferálja magamagát. Kissé modoros és hengerlővé gyúrt konferanszié szövegéből valószínűleg nincsenek magaslati változatok. Az Aranytízben, egy Kölcsey-díj átadón kicsit karcolta a fület az én-a-nagyajándék-nektek féle enyhén szerénytelen, világra szólást magának megelőlegező, show-konzerv ízű  hangütés.
Szabó Ádám a Magyar Kultúra Napján dalaival megelőlegezte a választ Bereményi kérdésére, hogy száz év múlva ki tud majd itt magyarul.
A világot jelentő deszka globális deszka lett, s mert valahol az elektronikus éterben helyezkedik el, virtuális valami is egyben, deszkátlan entitásként körbe éri a világot, s így bárhonnan könnyű rá felpattanni. Szabó Ádám már ott van az ő dörgedelmesen kihangosított fellépéseivel. A dalocska szövegében, amit minap - saját szerénytelen szavait idézve - „összedobott” másfél óra alatt az Eurovízió dalfesztivál magyar, Dal című tv-elővetélkedőjére, egyetlen magyar szó sincs, miként egyetlen dalt sem énekelt a Magyar Kultúra Napján, és ez, sajnos, már természetes. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése