2018. október 3., szerda

MINIMÁL 1x-2x

Megnyílt a MAOE fotóművészeti tagozatának Minimál 1x-2x kiállítása az Újpesti Kulturális Központ kiállító termében (István utca 17.) A harminchárom kiállító sereglését Sárkány Győzőnek, a MAOE alelnökének megnyitó szavai vezették be. Elsőnek a szervezőket és a kurátorokat illette dicsérettel, akik ezt a mostani tematikát választották, és az egyesületi tagoktól beérkezett óriási kínálatból a válogatást kézben tartották. Sárkány Győző a megnyitó közönségének figyelmébe ajánlotta, hogy nem könnyű ez a mostani, a minimálra fókuszáló tematika,
"hisz a képzőművészet már beépítette a stílus jellemzőit, mondhatnánk, túllépett rajta. De ez így nem igaz, mert szinte mindegyik művészeti ágra megtermékenyítően hatott: az építészettől az iparművészeten keresztül a filmművészetig, és természetesen a fotóig. >Kevéssel a sokat<, >a kevesebb több< stb. , említhetjük az ismert szlogeneket.... Malevics orosz festő 1913-ban a Fekete négyzet című festményén mindent elhagyott, mert bátor volt. Ez összegzés volt, sűrítmény, a kor, a 20.század drámai előrevetítése, tökéletes minimal-art kép. Persze akkor még ezt nem így hívták. Az amerikaiak az 1960-as években nevesítették a minimal art-ot. Mondták: az első amerikai irányzat, mely semmivel nem tartozik Európának! Vagy mégis? Majd teljesen az üzlet szolgálatába állították, és elégették a Mammon oltárán. De ez sem igaz teljesen, mert a műfaj különböző változatokban él tovább. Ezért örülök, hogy itt és most a fotó nyelvén szólal meg újra, és töltődik fel új tartalommal a műfaj. Végignézve a tárlatot, egyszerű formákat látunk újratöltve, a rend alkalmazásával teremtenek harmóniát. Tiszta formák, giccs-gyilkos képalkotás. Nagyon fontos és lényeges ma - képzavaros világunkban, ahol a hazug látvány babonáz - a reduktív látásmódra felhívni a figyelmet. Egyfajta iránymutatásról van szó: kiszűrni a feleslegest, megragadni a lényeget a fotó eszközével."

A megnyitó alkalmával került sor a MAOE fotóművészeti tagozata által alapított Aranykazetta díj átadására. Ezúttal a debreceni Seres Géza fotóművész, a klasszikus és archaikus fotótechnikákkal való képalkotás kiváló művelője kapta a díjat, aki "kevéssel a sokat" képes szemünk elé állítani.

A tárlaton egy minimál képpárral D-Vektor is helyet kapott. Szerző és műve találkozását Hajdú Gabriella örökítette meg:

 Pesövé Ofszi  LG mini mobiljával szintén jelen volt, és az okos gép tett is erőfeszítéseket, hogy pár képet lőjön a megnyitó vendégeiről, az alkalomhoz illő giccs-gyilkos stílusban. Íme:


S.Faragó Gyöngyi fotóművész lóbál egy máshonnan visszakapott maximális képet.


















Fekete István fotóművész színt vall.


















Eifert János fotóművész felbukkan és már el is tűnik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése