2012. január 6., péntek

Betömörített kuratóriumok

Felálltak az NKA kuratóriumai

A vizuális művészeket egybe terelő szakmai kollégium tagjaként Aknay János neve mellett ott a cím: a MAOE elnöke. Ezek szerint L. Simon László (és valamelyest a kormányzat is tehát) számon tartja még a fentről gyorsan szétbombázni remélt egyesületet. Ez a MAOE szempontjából mégis csak valami, több, mint az egész elmúlt esztendőben lebegtetett megsemmisülés.
Aknay János talán már nem harcolt az ő szelíd oroszlán modorában egészen hiába :-))
A fotográfia területéről a Vizuális Művészetek Kollégiumának egyetlen szakmai szervezetek által delegált tagja van. Ilyen szűkre tömörített kuratóriumban reális lenne ez, de hogy éppen Baki Péter az, (ami persze nem meglepő) az már elég sajnálatos.
A fotográfia funkcionálisan sokkal széttagoltabb terület, mint a képzőművészet vagy a film. Egy fotótörténész, aki a fotómúzeum igazgatójaként igen keveset (sem?) törődik a fotótörténeti hagyaték szakszerű feldolgozásával, inkább holmi botcsinálta kommunikációs primadonna, aki a fotószövetség kudarcos, legalább is gyengécske, de túllihegett volumenű könyvével és egy vacakocska emlékező kiállítással tette le névjegyét a magyar fotográfiai életben. Bán László szárnya alatt, a fotómúzeum gyűjteményének felkent őreként belecseppent a Szépművészeti Múzeum sikeresnek mondható, precedens teremtő fotókiállításába. Tudomásom szerint fotográfiául, gyakorlatilag még valamilyen periférikus dialektusban sem beszél.
Szegényes és ellenérdekektől ostromolt lehetőségeink felett ő lebeg majd, mint értő és kiegyensúlyozott osztogató?
Hogyan fogja képviselni például a fotóriporteri szakmaiságot, amit parlamenti expozéjában kiebrudalt az intézményileg számottevők sorából. Tudja egyáltalán, hogy az a fotográfiai ág, a sjtófotográfia micsoda?  Na jó, biztos vagyok benne, hogy úgy tudja, hogy tudja :-))
Hogyan fogja képviselni a fotográfiai művészkedés amatőrjeit, akiket bár legjobbjaik sorában nem kevesebbek, csak mások, mint a kiiskolázottak, mégis éppen a már zölden exportképes kiiskolázottak részéről sikkes ma lenézni?
Hogyan fogja képviselni a kifutó korosztályba tartozó, autodidakta, de jelentős életrutinnal alkotó, fotográfusként fennmaradni igyekvő idős fotográfusokat?
Hogyan fogja képviselni azon milliókat, akik aluliskolázottan is szeretnék jól érezni magukat a fotókiállításokon?
Szakmai gyakorlat híján hogyan fogja felismerni és féken tartani a ködevőket, az öntömjénező baráti körből lobbizókat?
Na, jó! Van még egy kuratóriumi tag a minisztérium részéről kinevezve: Haris László. Nem tudni, hogy státusza összefüggésben áll-e az u.n. miniszteri különkerettel, ami már hagyományosan elkülönül a kultúrára befolyó egészből. Én dobozolom, bár ma minden ilyesmi kockázatos, hogy ő talán fotográfusként körültekintőn fog gondolkodni. Sőt, biztosra veszem, hogy úgy! Hogy aztán látja-e, hogy mi a pálya, miről szól és miként sportszerű ez a mai fotododgemes játék  - az majd kiderül.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése