2022. október 8., szombat

A Lényeg Naiv Kisszótára



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még kiadóra vár.

A könyv mintegy 400 olyan fogalmat tárgyal kifejezetten az emberi lényeglátás, azaz a civil érdekeltségek felől tekintve, amely meghatározó az ember és ember, ember és társadalom viszonyában.

Ide citálunk most ezek közül egy, a könyv több szócikkére jellemző, enyhén publicisztikusra hangolt  apróságot:

Érték, értékpaletta

A hasonló karakterű testi adottság, de a hasonló irányú érdeklődés vagy a hasonló szintű fogékonyság és tanultság sem annyira meghatározó az emberek közötti szimpátia vagy szociális kapcsolódás dolgában, mint az értékrend, a vallott értékek összecsengése. Alapvető érték preferenciákban, azok fontossági sorrendjében (értékpaletta, értékrend) mutatkozó eltérés meggátolja, hogy két ember őszinte, tartós barátságba keveredjen. Az értékszemléleti eltérések mentén még érdekkapcsolat esetén is könnyen válunk egymás ellenségeivé.

Mi segít egy másik embert hosszabb távon magunknak megnyerni? Az, ha megegyeznek az ő értékszemléletével a mi vallott értékeink. A hasonló társadalmi rang csak hab a tortán. Efféle elmetartalmakat azonban mímelni is lehet, nevezetesen, amikor magunkéként szimuláljuk valakinek az ő értékszemléletét akár szervilizmusból, akár nem éppen önös pillanatnyi érdektől motiválva.

Sajnos vagy sem, az értékelveink iránt következetes élet, mint közösségi voltunk egzisztenciális meghatározója olyasmi, amiért nagyon sokan hajlamosak vagyunk ellentételezés nélkül odaáldozni a magunk erejét, javait, lehetőségeit.  Lásd például az egyik legnagyobb karriert befutott, kétes és változékony értékhalmazt fedő szó szerepét: HAZA!

Csak óvatosan tehát értékpalettánk tartalmainak feltárásával! Haza - közösségi értelemben legalábbis - már alig-alig van. A történelmi messziből örökölt szociális értékek továbbéltetése iránt vállalt teljes mentális nyíltság és önzetlenség pedig ma már mind önsorsrontóbb hülyeség.

 

  

1 megjegyzés:

  1. Kedves Dozi, kívánom, hogy legyen kiadód, akinek hasonló az értékrendje és van lehetősége ezeknek a fontos mondanivalóknak a közvetítésére -nyomtatott formában! Boldog Születésnapot kívánok!

    VálaszTörlés