2016. március 26., szombat

magamra ismerek



Telefirkált, sárguló papírlapok közt élek.
Néha próbálom kibetűzni, min is járhatott az eszem valaha, az átkos analóg időkben, hogy átültethessem számítógépbe.

„Sok alja hátra lévő perc ez itt? Gondoljon a jövőre! Hiányzik a biztonság? Ma gányoltnak érzi magát? Töltse gond nékül nyugdíjas persze mit! Válassza a Halálöröm idősek otthonát.”
Ez valami hirdetés lehetett, gyorsított lassúírásommal rögzítve.

És ez vajon?
„Idővel a legnyi torta elem is elkonzervenciásodik. Míg az ifjúság kérdésekkel edzi erejét, az amplitudóit lanyhulni érző idő sebporoz tán már nem is kérdez, inkább presztízsre tör. Rangját kategorássza válaszokkal lopakodózza, zsemlepózokkal álcázza tudassa hatásait. Megmondomoz. Még mondja, a hogyvant. Élete korábbról fakadó fiktív rangjához csakis a bölcs keleti harangozást, a megmondórémifászó leléseket tartja méltónak. És persze minderre kiterjedő vén leszar zenéje van.”

Most akkor ezt írhattam, tényleg? Vagy inkább ezt, amit úgy silabizáltam, hogy előtte bedobtam egy-két felest:
„Idővel a legnyitottabb elme is elkonzekvenciásodik. Míg az ifjúság kérdésekkel edzi erejét, az ambícióit lanyhulni érző idősebb korosztály már nem kérdez, inkább presztízsre tör. Rangját kategorikus válaszokkal lobogózza, elmepózokkal álcázza tudása határait. Megmondomoz. Megmondja, ahogy van. Életkorából fakadó fiktív rangjához csakis a bölcseleti hanghordozást, a megmondó szólalásokat tartja méltónak. És persze mindenre kiterjedő válasz-arzenálja van.”

Igazából mindkettőben magamra ismerek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése