2013. május 9., csütörtök

Magyar fotó a CLA magasában





ANALÓG címmel a 20. századi magyar fotográfiából merít (Kincses Károly kurátorkodása mentén) a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány tegnap megnyílt kiállítása.
21 olyan magyar fotográfust vonultat fel a tárlat, akik a fotó analóg korszakában hellyel-közzel számottevők voltak (még ha ma már - úgy, egészében - nem feltétlenül azok is).
Nagyjából fotótörténetünk kikristályosodott hangsúlyai igazolják e válogatást. Csak nagyjából. A meghívó a Körmendi-Csák Gyüjteményről szól, más infók szerint az alkotók archívumából történt a válogatás. Mindenesetre a Gyűjtemény kiadásában  könyv formában is megjelent most a kiállítás anyaga.
Van itt mindenféle hajdani attitűd: romlásba tartó bujaság, agyalás, botorkálások, cincogás, vágyakozás, kemény és lágyabb dokumentaritás, játszadozás, pancsolás, hajdan könnyelműen hátra hagyott szertelenkedések.
Colin Ford (nem a 96-ban született sztárocska, hanem a tudós öreg) megnyitó beszédében úgy ahogy egészében mennyekbe menesztette a magyar fotográfiát, aminek tiszteletére André Kertész londoni kiállításával való foglalatosságai idején jutott.
Colin Ford némi sajnálattal említi a most megjelent könyv előszavában, hogy a mai magyar fotográfia már nem annyira érdekes, mint a rendszerváltás előtt volt, mivel elvesztette csak rá jellemző arculatát.
Magasztaló szavakat mondott még a kecskeméti Mercedes gyár fontos embere, aki egyenesen a legújabb CLA modell magasába helyezte a magyar fotográfiát.

A Fotóklikk munkatársa keresi a rést a tömegben, hogy lencsevégre kaphassa Colin Fordot
Szösszenéseink közepette elsiklottunk egy nem lényeges körülmény mellett. Ennek az lehet az oka, hogy akkora volt a kiállítás körüli felhajtás, mintha a nemzeti égisz lebegne fölöttünk. Holott, végül is ez egy magángyűjtemény akciója. A történeti relevancia látszata csak látszat. Nem tudjuk, milyen szempont szerint gyűjt a Körmendi-Csák vállalkozás. Így hát illetlen akadékoskodás hiányolnunk bárkit is az analóg kor jeles magyar fotográfusainak sorából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése