2019. augusztus 5., hétfő

Nyelvújítás reggel


Képzelje a kedves Olvasó!






 Jóllehet megfordult pár vendég, valahogyan mégis rengeteg kaja maradt vasárnapról a frigónkban, félig feldolgozott és Vásárlás Által Kifejezett Szándéknyilatkozat Értékű izék is (továbbiakban csak IZÉk :-).
IZÉk, mik ízzé még nem lettek :-)
Aztán meg mindenféle gyümölcs. Jól tudnám tartani a Kedves Olvasót.
Feleségem elviharzott reggel a telkünkre, végső búcsút vesz a zivatarokban edződött fűtől. Segítője is lesz. Ketten meg a motoros valahogy csak-csak felülkerekednek, míg én itthon filózgatok.
Búcsúzáskor utána szóltam, hogy hogyishívjákot nem viszel? - és metakommunikációsan ráirányítottam figyelmét a turmixoló-fejes üvegcsőre.
Ja, szmúszit, csakugyan! - kiáltotta, és már aprította is a szerteszét heverő, magukat a nyárnak épp megadni készülő gyümölcsöket. Bedarált egy csőre valót, én is kaptam kóstolót a lila mixből. Még kimondta kéjesen a sűrű lötty angol nevét, és huss, elviharzott.
Onnantól kezdve lassan beindult elszakadásom a magyarok valóságától:
Smoothy - micsoda hülye kozmopolita alázattal felkapott, magyar-idegen szó ez! Félre ne értsd, Kedves Olvasó! Idegen szó jöhet, na persze, ahány csak akar, hiszen igazából nem a szavak, hanem a nyelvtani struktúra teszi a nyelvet.
Csakhogy ez a smoothy a mi nyelvünkben kakukktojás. A magyar nyelv ugyanis hangzáskövető, ebben pedig van egy olyan hang, ami a magyar hangzáskészlettől idegen.
Miért nem alkotunk mi magunknak életünk mai, új jelenségeit követő magyar szavakat?
Kezdtem gondolkodni - mint nalássuknagyokos, hogy mi válthatná ki azt a magyarban nyamvadtul hangzó nevet. Mire bereggeliztem méregcsípősre sikerült salátamixemet, már találtam is egy alkalmas szót, egyben a fentebb már szóba hozott legkézenfekvőbbet - és most kapaszkodj, Kedves Olvasó:
Bedari
Látom, amint a kozmopolitáknak és sznoboknak fennakad a szemük. Nyugi, a Kedves Olvasót sosem számítanám közéjük!
Szokatlan nekik, na, persze! Bedari. Jobbat viszont nem tudnak. Vagy mégis? Nosza!
Hát majd meglátjuk...
...hogy mennyire nem lesz ebből semmi :-)

Mi? Mit mondott a Kedves Olvasó? - hogy pesszimistán el ne kiabáljam?
Köszönöm a pártoló bizalmat :-)

Pesövé Ofszi 

--------------------------------------------------------------------- 

Na, igen! A tőlem elválaszthatatlan Pesövé Ofszi szereti elvetni a sulykot, különösen a mások lekicsinylését illetően. Pedig ím, máris érkezett egyik Kedves Olvasónktól egy, az övénél százszor körültekintőbb javaslat:
SELYEMSZÖRP
Na, ez gyönyörű! Nem otrombán viccelődő, hanem az angol szó jelentéskörét pontosan kitapintó, magyarul is szépen, lágyan röppenő új szó. Kiötlése finom női lélekre vall, úgy hogy, ha a kedves olvasó megadná címét vagy telefonszámát, máris átpártolnék hozzá, arany D-nárra váltván P.O. baráti társam egyébként - néha -  vidító filléres röpködéseit. 

D-Vektor 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése