2016. május 3., kedd

Csapdák, döntések, diadalok



Kistermetű szuka ácsorgott csaknem mozdulatlanul a Rákóczi téri vásárcsarnok előtti tágas téren, a csarnok homlokzata előtt sorakozó, díszes pincei szellőző rácsok egyikéhez szíjazva. Furcsa szerzet volt ez a kutya. Emberi lábszár közepénél alig érhetett magasabbra. Felettébb vézna és kurta lábaihoz nem igazán illett a viszonylag nagy fej meg a göndör és unalmasan tarka, terjengős szőrbunda. Afféle keverékek keveréke volt.
Türelmesen és hosszan várakozott gazdájára a növekvő júniusi melegben, bámulta a viszonylag néptelen teret.
Amikor aztán a csarnok órájának mutatói összesodródtak, hogy ünnepeljék a delet, és a közeli katolikus templom harangozó automatája is rázendített, rövid bőr pórázát a leghamarabb elérhető helyen szájába vette, és egyetlen roppantással elharapta. Sóhajnyi tanácstalanság után, cseppet sem sietősen elloholt nyugat felé.
Évekkel később került ismét szem elé egy alaszkai riportban, amint - kellő testi ereje nem lévén - haszontalan fanként lohol egy kutyaszán mögött, reménytelen de olthatatlan szerelemben a falkavezér iránt.
Nyakában ott volt még a hajdani póráz maradéka, talán csak mert a kutya életének is fontos és kitörölhetetlen része a múlt, az egyszeri élőlény volt megkerülhetetlen bizonyosságait, az élet meghatározó csapdáit, döntéseit és diadalait számon tartó emlékezés.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése